Niezwykle istotną kwestią jest upewnienie się, że pompy wykorzystywane do transportu cieczy w przemyśle przetwórstwa spożywczego są właściwe dla danego zastosowania i transportowanych materiałów. W przeciwnym wypadku może dojść do niskiej przepustowości i zatorów pomp, uszkodzenia wyrobów oraz nadmiernych wydatków na części zamienne i przestoje.
Częste zużycie i zatory części wirujących w pompach odśrodkowych są powszechne, ponieważ ciecze w przemyśle spożywczym mogą zawierać znaczne ilości substancji stałych i włóknistych o różnych kształtach i rozmiarach. Zakłady przetwórstwa żywności muszą stale pracować nad niezawodnością i sprawnością swoich procesów.
W przypadku pomp do przetwarzania żywności nie da się całkowicie uniknąć zużycia, jednak dzięki zastosowaniu najnowszych technologii nowa pompa Warman® WRR® minimalizuje je znacznym stopniu.
Rozwiązywanie problemów
Dostępna w kilku rozmiarach pompa Warman® WRR® do zastosowań w przetwórstwie spożywczym jest jednym z najbardziej zaawansowanych produktów na rynku. Pompa posiada kadłub cienkościenny z różnego rodzaju materiałów odpowiednich do określonych zastosowań, zapewniających doskonałą wytrzymałość i niezawodność podczas pracy. Prosta konstrukcja bez pierścieni ślizgowych lub innych ciasnych pasowań zmniejsza zużycie ścierne oraz konieczność konserwacji elementów mechanicznych.
W przeciwieństwie do standardowych pomp odśrodkowych pompy Warman® WRR® wytwarzają wir od wirnika w celu transportu cieczy przez urządzenie, które znajduje się poza główną ścieżką przepływu tłoczonego wyrobu. Takie rozwiązanie zapewnia swobodny przepływ od strony ssawnej do tłocznej nawet w przypadku cząstek tak dużych jak wlot pompy. Stale otwarty kanał przepływowy w pompie Warman® WRR® zapewnia, że całkowity stopień uszkodzenia cząstek stałych, takich jak warzywa i owoce jest utrzymywany na minimalnym poziomie. W konstrukcji pompy wyeliminowano wymuszone zmiany kierunku i ograniczenia w przepływie.
Pompy Warman® WRR® znajdują wiele zastosowań w przemyśle spożywczym, obejmującym warzywa, podroby, odzierki, tłuszcze zwierzęce.